han_nefkens

Follow Us On

Loslaten

Zes uur ’s ochtends, de bel gaat. Slaapdronken strompel ik naar de intercom.

‘De brandweer hier. Dit is geen grap, er is brand in uw gebouw. U moet zo snel mogelijk naar buiten komen’.

Ik schud Felipe wakker. ‘Er is brand in het gebouw, we moeten naar buiten.’

‘Welk gebouw?’ vraagt Felipe, en hij draait zich om.

‘Ons gebouw natuurlijk, het staat in brand, we moeten weg.’

Felipe trekt het laken over zich heen.

‘Eruit, nu!’ Ik graai de dekens weg, duw Felipe uit bed en trek de kleren van de vorige dag aan die nog over de stoel hangen. Dan pak ik Ollies riem, mijn mobiele telefoon en portemonnee en gooi Felipe zijn jas, een trui en twee jacks toe.

Felipe hangt de jas, de trui en een van de jacks weer aan de kapstok en neemt Ollie in zijn armen. Met ons drieën nemen we de trap naar beneden. Er hangt een vreemde geur, aangebrand, maar vlammen zijn er niet.

In het trappenhuis lopen brandweerlieden, stoere jongemannen die allemaal in een Amerikaanse actiefilm spelen. Ik verwacht rook, paniek, gewonden en wacht op een heldhaftig optreden van de brandweerlieden, maar het enige wat ze doen is op de deuren van de buren kloppen.

Op straat zien we dat het ’t restaurant op de begane grond van ons gebouw is waar de brand woedt. De brandweermannen slopen met een enorme tang het rolluik voor het raam, er volgt een ontploffing en donkere rookwolken slaan naar buiten.

Daar sta ik in mijn veel te dikke winterjas, met Felipe en een snuffelende Ollie naast me. Ik denk: het meest waardevolle wat ik bezit is hier, de rest kan me gestolen worden.

Na een uurtje is de brand geblust, Ollie doet een plas en we gaan weer naar binnen.

Het leven zou het leven niet zijn als mijn zelfgenoegzaamheid van die vroege ochtend niet meteen zou worden afstraft. Vijf dagen na het brandje krijgen we te horen dat Ollie kanker heeft. Er zijn uitzaaiingen op verschillende plekken, er valt niets meer aan te doen.

Hij eet weinig en gaat bijna niet meer naar buiten, maar vindt het nog wel fijn om samen met mij naar video’s te kijken.