han_nefkens

Follow Us On

Fahrenheit

Vanochtend ben ik na elfenhalf jaar van aftershave veranderd. Vanaf vandaag gebruik ik geen Fahrenheit meer, maar Acqua di Giò van Armani.

Het is verraad, ontrouw na de dood.

Ik denk aan de Engelse serveerster in de cafetaria van de dierentuin waar ik met Victor op een terrasje zat. Ze riep de naam uit van de aftershave die ik droeg. We moesten er om lachen, mijn broer en ik, we imiteerden haar accent en zeiden ‘Fahrenheit’ tegen elkaar zoals zij het uitsprak. Mijn broer vond het ook een lekkere geur. Het kwam niet vaak voor dat hij een complimentjes gaf, dat betekende dat Fahrenheit speciaal was.

Victor hield van dierentuinen, we hebben er samen heel wat gezien.

Ik heb een paar keer eerder op het punt gestaan van aftershave te veranderen, maar besloot het niet te doen. Ik weet niet hoe Victor over andere geuren denkt, de geuren die sinds februari 1992 op de markt zijn gebracht kent hij natuurlijk niet, met Fahrenheit kan hij me altijd terugvinden.

Zelf ruik ik het allang niet meer, andere mensen des te sterker. Wanneer je iets niet meer ruikt, kun je niet goed doseren. Dat is mijn probleem, ik kan niet doseren.

Het flesje met nieuwe aftershave heb ik al lang geleden gekocht. Maanden heb ik getwijfeld, maar vanochtend gooide ik de halfvolle fles Fahrenheit in de prullenmand en opende het nieuwe pakje. Ik sprenkelde wat op, een paar druppels maar, vooral niet te veel, ik moet er nog aan wennen.

Zou deze verandering van geur betekenen dat ik voor mezelf toegeef dat Victor me nooit meer zal vinden? Betekent het dat ik het opgeef? Of betekent het dat ik aanvaard dat de dood betekent dat het leven is afgelopen? Voorgoed.

Is het een overwinning of een nederlaag? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik mezelf nu voor het eerst in elfenhalf jaar ruik.

Ik ruik niet meer vertrouwd. Ik ruik naar nu. Maar misschien vindt Victor me toch terug, ondanks die andere geur. Met die gedachte heb ik het gedurfd. Ik vind steeds nieuwe manieren om mezelf voor de gek te houden, de ene leugen is nog ingenieuzer dan de andere.